preskoči na sadržaj
Proljeće

Proljetna pjesma naše učenice Mihaele Oštrić iz 3.razreda:

 

Proljeće je dječja igra

leti poput brzog tigra.

Proljeću se vesele stari i mladi

ponajviše mališani.

Djeca govore da proljeće otić neće

ali uskoro u napad ljeto kreće!

Dani su duži kližu kao puži..

Proljeće

Učenici petog razreda pisali su sastave na aktualnu temu..PROLJEĆE!
Proljeće je živopisno u našem kraju i neiscrpna je tema o kojoj naši učenici vole pisati
Uživajte u sastavu naše učenice Martine Gospić..

Priloženi dokumenti:
PROLJECE.docx

Društvena mreža

Facebook je internetska društvena mreža koju je 2004.g. osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. Kasnije se mnoga druga sveučilišta, srednje škole i velike kompanije diljem svijeta priključuju  u mrežu.

Društvena mreža je Američka drama iz 2010.g. koju je režirao David Fincher,a čija radnja progovara osnutak jedne od najpoznatijih internetskih društvenih mreža na svijetu-Facebook.

Film je snimljen prema romanu Bena Mezricha the Accidental Bilionaires.

Fincher i ekipa su naime Zuckerberga prikazali prilično negativno,barem tako tvrde njegovi najbliži suradnici.

U filmu je prikazano kako je Mark Zuckerberga  iz dana u dan stvarao najveći pokret u povijesti internetske komunikacije....

 

Marko Pedić i Matija Kokić 8.raz.

Zaštićene životinjske vrste

Hrvatska je zemlja s jedinstvenim prirodnim fenomenima od čije ljepote zasrtaje dah.Ta prekrasna netaknuta priroda zaštićena je kroz nacionalne parkove,parkove prirode i rezervate u kojima obitavaju autohtone,rijetke zaštićene životinjske vrste.

Taj oblik zaštite prirode i bića koja tu žive je neophodan jer je čovjek sebi uzeo za pravo da istrebljuje divlje životinje sve više radi zabave,a sve manje radi prehrane. Pravo svake divlje životinje je da živi na slobodi u svom prirodnom okolišu i ima se pravo razmnožavati.

Zakon o zaštiti prirode govori da se nijedna životinja ne smije koristiti radi čovjekove zabave te su i divlje životinje zaštićene temeljem tog zakona. Zaštićene su pojedine vrste sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca i beskralješnjaka.

Od morskih stanovnika zaštićeni su dobri dupin, obični dupin, kitovi, plemenita periska, glavata želva i sredozemna medvjedica.

 

Dobri dupin je jedina trajno naseljena vrsta  u Jadranu. Istraživanja su pokazala da u Jadranskom moru obitava oko 220 dobrih dupina, a najveći broj se kreće u akvatoriju otoka Lošinja.

Obični dupin nije trajno naseljen u Jadranu, ali u naše more ulazi u potrazi za hranom kroz Otrantska vrata. Od dobrog dupina razlikuje se u boji kože. S leđne strane je tamno smeđe do crne boje, a trbušna strana mu je bijela.

Najveća živuća životinja danas je kit usan - plavetni kit. Kitovi ne žive trajno u našem moru, ali ponekad dođu slijedeći brodove te su i oni zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode.

Plemenita periska je Sredozemni endem i rasprostranjena je po čitavom Jadranu, a vrlo je cijenjeni ukras i traženi suvenir. Živi na pijeskovitom dnu priobalnih područja šiljatim djelom zakopana u sediment.

Sljedeća vrsta je Sredozemna medvjedica koju još nazivaju i "morski čovik". Medvjedica je izvrsni plivač, ali jedan dio svog života provodi na kopnu u špiljama, grotama i na žalovima, uglavnom na teško dostupnim mjestima. Medvjedice žive same ili u malim skupinama, a hrane se ribom.

Još je jedan stanovnik mora koji spada u zaštićenu vrstu, a to su kornjače od kojih je najrasprostranjenija glavata želva. Ova vrsta kornjače jedina je stalna vrsta u Jadranu, a obitava u vodama sjevernog Jadrana. Taj akvatorij je vrlo važno i pogodno područje za ishranu i rast ove zaštićene vrste.

Od kopnenih životinja zaštićeni su vukovi, divlje mačke, risovi i vidre.

 

Matejas Perica 5.razred

 

 

Korisni linkovi

TražilicaOglasna ploča

Anketa
Koliko vremena dnevno provodiš na Facebooku?

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju